Новини від HLB International: Чи варто фірмі сідати на хмару?

На сьогоднішній день, незалежно від того, в якій галузі практикують аудитори – державному чи приватному секторі, в галузі освіти, управління тощо, вони, без сумніву, з усіх сторін стикаються з перевагами та вигодами хмарної обробки даних. Чи доводилося вам сумніватися в цій платформі? Чи запитували ви коли-небудь: «Чи слід мені насправді сісти на хмару?»

Якщо пригадати, персональний комп’ютер не так вже й давно було запроваджено в аудиторську діяльність. Я сам спостерігав, як вибух інформаційних технологій в 80-ті роки назавжди змінив мою фірму та нашу професію взагалі.

Запровадження персональних комп’ютерів спричинило справжню революцію в обробці інформації в усій нашій галузі. Часи пустографок поступово відходили в минуле, оскільки для підготовки оборотно-сальдових відомостей, фінансової звітності та прогнозів руху грошових коштів вже використовувалися перші електронні таблиці. Завдяки першим текстовим редакторам ми змогли просто готувати, оновлювати та змінювати фінансову звітність та інші звіти.

Запровадження ПК також надзвичайно підвищило продуктивність нашої праці та зменшило час, що витрачається на виконання аудиторських завдань, завдяки підготовці електронних таблиць та звітів, що легко могли використовуватися як шаблони для підготовки подальшої документації в текстовому/табличному редакторі.

Коли розробники почали випускати комп’ютерні програми відповідно до наших потреб, робота на очах переміщувалася з віддалених дата-центрів до аудиторських фірм. Жодна сфера не зазнала такого впливу, як розрахунок податків. Спливли ті часи, коли аудиторська фірма заповнювала пустографки та чекала години й навіть дні до отримання заповненої податкової декларації від постачальника послуг.

Після розповсюдження ПК в нашій роботі подібного періоду розвитку зазнав і Інтернет. Перші версії браузерів дозволяли аудиторові оцінювати та шукати інформацію, що збільшило продуктивність роботи.

Із вибухоподібним поширенням Інтернету розробники з’ясували, що інфраструктура глобальної мережі забезпечувала більшу гнучкість у наданні програмного забезпечення.

Тим не менше, хоча Інтернет справді дозволяв цілодобовий доступ до значної частини інформації протягом всього тижня, багато представників нашої професії були занепокоєні щодо безпеки приватної та конфіденційної інформації клієнтів. Найперше, багатьох хвилювало невідоме – де зберігалася інформація і які засоби контролю вживалися для її безпеки.

З часом фінансові установи, онлайн-торговці, емітенти кредитних карток та інші організації почали використовувати Інтернет як першочерговий канал комунікації зі своїми споживачами та зберігати там конфіденційну та приватну інформацію. А згодом в практично кожній країні було вироблено норми й правила захисту приватних та конфіденційних даних клієнтів.

Незабаром наша професія також почала опановувати Інтернет з метою доступу до інформації та зберігання даних. З’явилася та стала нормою технологія хмарної обробки даних!

Отже, чи слід сідати на хмару?

«Так…»

«Ні, дозвольте сказати інакше… Однозначно, так.»

Суть та сама: як наша галузь в свій час опанувала використання ПК, тепер прийшла черга й хмарної обробки даних. Вибухоподібне зростання можливостей та потужності Інтернету є беззаперечним. Велетенська хмарна мережа дозволяє поодиноким спеціалістам використовувати ті самі платформи та застосунки, що й найбільшим фірмам в світі. Доба конкурентної технологічної переваги організації завдяки розміру відійшла в минуле!

Чи є хмарні технології «економнішим» методом ведення бізнесу?

Готовий посперечатися, що ні!

При правильній організації хмарної обробки даних розподіл витрат просто здійснюється по-інакшому. Замість інвестування в інфраструктуру, строк використання якої становить 3-5 років, після чого вона вимагає цілковитої переробки, у випадку застосування хмарних технологій гроші практично порівну розподіляються на строк дії договору з провайдером.

Якщо говорити про технології хмарної обробки даних, то слід пояснити, що цей термін означає сьогодні. На даний момент хмарна обробка даних поділяється на:

– програмне забезпечення як послугу (SaaS);

– платформу як послугу (PaaS);

– інфраструктуру як послугу (IaaS).

Значення хмарної обробки даних на сьогоднішній день

Програмне забезпечення як послуга Опис = Використання застосунків сервіс-провайдера, які працюють на хмарній інфраструктурі Поточний приклад = бухгалтерський облік планування ресурсів підприємств – intacct

Платформа як послуга Опис = Встановлення на хмарній інфраструктурі програм, створених чи придбаних клієнтами, за допомогою мов та засобів програмування, які підтримуються сервіс-провайдером Поточний приклад = Багатофункціональна платформа з комплексним середовищем розробки програмного забезпечення – Netsuite

Інфраструктура як послуга Опис = Забезпечення обробки, зберігання, мереж та інших основних обчислювальних ресурсів, за допомогою яких клієнти можуть встановлювати та запускати програмне забезпечення на свій вибір Поточний приклад = Хостинг та резервне копіювання – веб-сервіси Amazon

Крім того, з розвитком хмарної обробки даних дедалі зростає усвідомлення загрози порушення безпеки та цілісності персональної та конфіденційної інформації, а отже збільшується інтерес до «приватної хмари» як доцільної альтернативи звичайним хмарним технологіям.

Якщо сказати коротко, приватні хмарні технології передбачають перехід хмари під контроль фірми. При стандартній хмарній обробці фірма-клієнт вказує, де програми чи дані повинні зберігатися. При приватній хмарній обробці даних інформація зазвичай зберігається в дата-центрі під прямим контролем фірми.

Інтернет та технології хмарної обробки даних забезпечили нам величезний прогрес у нашій професії. Якщо відкласти в сторону переваги соцмереж, то більшість фірм на сьогоднішній день використовують хмарні технології для розрахунку податків, керування аудиторськими завданнями, управління діяльністю фірми, дослідження, співпраці з клієнтами та управління даними, в тому числі зберігання даних та передачі до й отримання даних від клієнтів та третіх осіб.

Можливості хмарних технологій справді безкінечні. Тепер прийшов самий час поквапитись, аби вигідно скористатись перевагами хмарних технологій задля ефективнішої роботи та зростання вашої фірми.


9 серпня 2017 р.

Отправить запрос

Команда HLB Ukraine всегда рада помочь, присылайте Ваш вопрос

Отправить
x
x

Share to:

Copy link:

Copied to clipboard Copy