Круглий стіл щодо консолідації бухгалтерсько-аудиторської професії

29 червня 2017 року під егідою Світового банку пройшов Круглий стіл з питання перспектив консолідації бухгалтерсько-аудиторської професії в Україні. Захід проводився за участі ФПБАУ, ВПГО САУ, РНБА, УАСБА, а також Аудиторської палати України.

Представник Світового банку Джон Ходж поділився власним досвідом організації професійних бухгалтерських організацій Канади, Нідерландів, Австралії та Нової Зеландії.

Основні тези Дж. Ходжа:

– у розвинутих країнах профорганізації мають значний вплив на процес регулювання власної професії;

– Міжнародна федерація бухгалтерів (IFAC ) зацікавлена у консолідації бухгалтерських організацій у всьому світі;

– уряди не хочуть слухати окремих бухгалтерів чи організацій, а хочуть чути єдиний голос професії;

– Ви не можете себе називати професійним бухгалтером, якщо Ви не належите до професійної організації;

– профорганізація повинна з одного боку надавати допуск у професію, а з іншого – давати своїм членам певну цінність, яка має бути вищою за членські внески (за кордоном вони складають близько 600 дол.);

– у Новій Зеландії та деяких інших країнах профорганізація виконує окремі ролі регулятора (еквівалента АПУ);

– ключова увага повинна приділятись роботі з молоддю та студентством.

По закінченні у приміщенні «Ліга Бізнес Інформ» учасники круглого столу озвучили позиції своїх організацій у переважній більшості на підтримку процесу консолідації професії.

Директор департамету аудиту HLB Ukraine, член Ради ФПБАУ Сергій Рогозний зокрема заявив наступне:

«Розвиток економіки кожної країни у великій мірі залежить від якості бухобліку та аудиту.

У 70-х роках почалось єднання бухгалтерської професії через прийняття міжнародних стандартів бухгалтерського обліку та аудиту. А останнім часом світ пішов далі. Тепер об’єднуються профорганізації не лише в рамках окремих країн, але й на міждержавному рівні, як Австралії та Нової Зеландії. Тому що єдина самоврядна з функціями внутрішнього контролю якості та сильною сертифікаційною системою організація має позитивний вплив на якість обліку звітності і внутрішнього контролю не лише окремих підприємств, але й економіки вцілому. З іншого боку, єдина чисельна профорганізація може більш ефективно відстоювати права своїх членів та професії. Тому ми схвально оцінюємо процеси з консолідації бухгалтерів та аудиторів України навколо ФПБАУ та САУ за участю інших професійних організацій на благо професії та країни».


30 червня 2017 р.

Отправить запрос

Команда HLB Ukraine всегда рада помочь, присылайте Ваш вопрос

Отправить
x
x

Share to:

Copy link:

Copied to clipboard Copy