Новини від HLB International: Французький готельно-ресторанний сектор – парадокс з ПДВ

Цьогорічне літо – справді найкращий час роздумів для всіх, закоханих у красу сільської Франції під час свого відпочинку в чарівних сільських будиночках та готельчиках, у тому числі відкритих у старовинних замках.

У таку мить людям надзвичайно легко уявити себе в ролі керівника такого закладу. Щороку приїжджають різноманітні іноземці, аби спробувати себе у французькому готельно-ресторанному бізнесі.

Те, що часто починається як мрія, може скоро виявитися кошмаром, адже норми щодо ПДВ є, м’яко кажучи, складними: одні установи звільнені від сплати ПДВ, інші – ні.

Доведеться розбиратися зі ставками 20, 10, 5,5 та навіть 5%, залежно від того, що продається. Для певних продукції та послуг навіть вимагаються розрахунки, оскільки використовується комбінація одразу декількох різноманітних ставок. Зокрема такий розрахунок знадобиться для операцій з продажу харчових продуктів, що складаються зі стандартного меню та вин, оскільки ставка ПДВ на алкогольні напої відрізняється від ставки для харчових продуктів. Також слід бути обережними та розрізняти види морепродуктів при поданні страв з них, оскільки ставка ПДВ може варіюватися залежно від видів морепродуктів в складі страви. Ще більше ускладнює життя те, що ставки на Корсиці відрізняються від материковій Франції (зазначені вище). Також в певних французьких заморських територіях, таких як Гваделупа, Мартініка та Реюньйон, застосовується третій тип ставок ПДВ.

Але не варто полишати свою мрію керувати чарівним сільським готелем. Натомість перед початком справи слід звернутися по цінні поради до Беттіни Кассґрейн та Стефан Сент з французької фірми COGEP – члена HLB.


16 серпня 2017 р.

Отправить запрос

Команда HLB Ukraine всегда рада помочь, присылайте Ваш вопрос

Отправить
x
x

Share to:

Copy link:

Copied to clipboard Copy