Товарознавча експертиза

Товарознавча експертиза являє собою ряд заходів з дослідження промислових товарів з метою визначення їх якості, а також їх відповідності існуючим стандартам.

Завдання, які вирішуються в процесі здійснення товарознавчої експертизи:

  • приналежність окремих одиниць продукту або їх сукупності до певної групи (моделі, виду, марці)
  • наявність дефектів та їх вплив на якість продукції, пошкодження товару, придатність продукції для подальшого застосування
  • відповідність або невідповідність якості товару вимогам сертифікату якості, нормативної документації (стандартам та ін.), а також зразкам-еталонам
  • відсоток зменшення якості (вартості) товару з врахуванням існуючих дефектів
  • відповідність або невідповідність умов і термінів зберігання виробів вимогам нормативних документів
  • відповідність або невідповідність наявних характеристик продукту (моделі, складу, сировини, застосовуваних матеріалів, технічних параметрів, розмірних даних тощо) маркувальним даним, зазначеним на упаковці, ярлику, виробі, етикетці, штампі, у доданих та інших документах
  • відповідність або невідповідність упаковки (засобу, способу) вимогам нормативних даних
  • відповідність або невідповідність умов використання даним інструкції з експлуатації, викладеним в ній
  • можливість впливу конкретних факторів на модифікацію якості товарів
  • ринкова вартість запропонованих для вивчення виробів

Об’єкти експертизи:

  • вартість продукції з врахуванням зносу до пошкодження, протікання, пожежі тощо
  • «Залишкова вартість» товарів, пошкоджених внаслідок протікання, у випадку, якщо вони придатні до експлуатації за призначенням
  • рівень зниження вартості та якості («збиток») продукції в результаті пошкоджень

Питання, на які відповідає фахівець в області товарознавчої експертизи:

  • Чи відповідає якість товару інформації, зазначеній на упаковці або в супровідній документації?
  • Чи співпадає кількість вкладеного товару даним, зазначеним на упаковці?
  • Які фактичні характеристики товару?
  • Чи співпадають вони з маркуванням на ярлику, етикетці або упаковці?
  • Які відмінності між встановленими характеристиками товару і показниками, зазначеними на упаковці або в супровідній документації?
  • Чи відповідає якість досліджуваного об’єкта приписам стандартів, розроблених для даної групи товарів?
  • У чому виражені відхилення якості товару від даних стандартів?
  • Чи припустима реалізація досліджуваної продукції? Чи можлива її переробка або утилізація?
  • Чи допускає супровідна документація умови, в яких реально перевозився або зберігався товар?
  • Чи відповідає упаковка приписам відповідних стандартів якості?
  • Чи могли умови зберігання вплинути на зміну якості досліджуваного об’єкта?
  • Які правила прийому товару могли бути порушені?
  • Чи відповідають показники виробів, що визначаються, таким же характеристикам еталонних зразків?
  • Чи є у досліджуваного об’єкта дефекти?
  • У чому причини виникнення дефектів?
  • Чи мають дефекти виробниче походження?
  • Чи вірно обрана методика нарахування норми природного убутку, враховуючи дані умови транспортування та зберігання товару?
  • Яка залишкова вартість пошкодженого виробу?
  • Яка вартість досліджуваного об’єкта з врахуванням зносу безпосередньо перед впливом на нього пожежі, протікання тощо?
  • Наскільки знизилися якість і ціна товару, пошкодженого в результаті протікання, пожежі, забруднення хімічними речовинами?

Для проведення товарознавчої експертизи необхідно надати матеріали:

  • будь-які об’єкти (матеріальні носії інформації), продовольчі та непродовольчі вироби, що були у вживанні, що вийшли з ужитку, а також частини виробів
  • разом з об’єктами досліджень надаються документи, які містять інформацію про походження об’єкта (касові чеки, маркування на упаковці, ярлики, бирки, лейбли несуть інформацію про товарні характеристики товарів тощо). Залежно від обставин, в розпорядження експерта можуть бути надані зразки-еталони для проведення порівняльного дослідження.

Отправить запрос

Команда HLB Ukraine всегда рада помочь, присылайте Ваш вопрос

Отправить
x
x

Share to:

Copy link:

Copied to clipboard Copy