Економічна експертиза

До економічної експертизи вдаються для підтвердження або спростування фактів, які розглядаються в ході розслідувань або ж судових засідань по кримінальних, адміністративних або цивільних справах, пов’язаних з господарською діяльністю.

Дозвіл про проведення подібного роду експертизи може дати прокурор, слідчий або суддя. Судово-економічна експертиза не відноситься до числа обов’язкових перевірок та фінансово-господарського контролю.

Дослідження концентрує свою увагу на окремих фактах господарської діяльності. Більш того, судова експертиза розглядає матеріали або об’єкти господарської діяльності, які безпосередньо відображені в постанові суду або слідчого.

Вона може бути призначена у зв’язку з економічними і податковими злочинами, корпоративними та митними спорами, а так само для підтвердження або спростування результатів перевірок контролюючих органів, визначень стану розрахунків між фізичними особами та суб’єктами господарювання.

Основним завданням експерта проводить таку експертизу є не класифікація якийсь господарської операції або способу її проведення в бухгалтерському обліку та звітності, а відповідність її законодавству.

Крім цього, експерту можуть дати слово для дачі компетентної, незалежної думки зі складних питань економічних процесів, термінології та бухгалтерського обліку.

Часто відповідач (юридична або фізична особа-підприємець), для того щоб довести свою законослухняність сам клопоче до суду про призначення на його підприємстві такого роду експертизи. Тим самим посилюючи свою праву позицію.

Уже В ПРОЦЕСІ ПЕРЕВІРКИ виникає необхідність залучення авторитетного незалежного фахівця з питань, що стали предметом розбрату (ст. 84 ПКУ).

Просити суд про призначення експертизи може як позивач, так і відповідач. Суд в праві призначити експертизу і за власною ініціативою. Неупереджена професійна думка експерта забезпечує справедливе і законне судове рішення.

На поточний момент результати судово-економічної експертизи є серйозними фактами в суді і при проведенні слідчих заходів, на основі яких може будуватися остаточне рішення.

Отправить запрос

Команда HLB Ukraine всегда рада помочь, присылайте Ваш вопрос

Отправить
x
x

Share to:

Copy link:

Copied to clipboard Copy