Новітнє кріпосне право, або що насправді втрачають селяни від земельного мораторію

27 квітня 2017 року Всеукраїнська Аграрна Рада організувала Agri Invest Forum на тему запровадження ринку землі. У Форумі прийняли участь близько 750 учасників, з яких 485 – представники аграрних підприємств з 19 областей України, щоб послухати думку політиків (на Форумі виступали Народні депутати Олександр Бакуменко, Іван Мірошніченко, Олексій Мушак), представників агробізнесу (агрохолдинги «Астарта-Київ» та «Сварог Капітал», Асоціація фермерів України), міжнародних фінансових інституцій (Міжнародна Фінансова Корпорація, Європейський Інвестиційний Банк, USAID) та закордонних експертів (політиків та бізнесменів Естонії, Латвії та Ізраїлю) .

Міжнародну аудиторську компанію HLB Ukraine на Форумі представляв керівник департаменту аудиту Сергій Рогозний.

З вуст доповідачів звучали різні точки зору: від категоричної незгоди з відкриттям ринку землі до підтримки повного вільного ринку землі. Незгодні попереджали, що селян знову ошукають. «Свободівці» наводили приклади США, Ізраїлю та Нідерландів, де в рази вища ефективність використання земель та в десятки разів вища їх ринкова вартість в порівнянні з нинішньою «тіньовою» ціною землі, адже наявність тіньового ринку визнають всі.

Були й помірковані позиції поступового відкриття ринку: спочатку дозвіл на продаж землі державної власності, а за 2-3 роки – для фізосіб та сільськогосподарських товаровиробників, наводячи досвід окремих східноєвропейських країн.

В ході Форуму проводилось ряд опитувань, найбільш знакове з яких – по суті одне й теж питання, але у різній інтерпретації.

Коли запитали аграріїв: «Яка ваша позиція щодо запровадження ринку землі с/г призначення в Україні», 72.9% проголосували Проти, 23.9% висловились За, а 3.2% утримались.

На питання, «Чи зацікавлене ваше підприємство в купівлі земельних ділянок с/г призначення», кількість бажаючих придбати землю перевищила 64.3%, засумнівались 9.1%, а противників залишилось лише 27.4%.

Іншими словами, наші аграрії хочуть купувати землю, але бояться вільних ринкових умов, що однозначно підніме ціни на наш чорнозем з поточних1 тис.дол. щонайменше до 6-10 тис.дол., як коштують нині значно менш родючі землі Румунії та Польші, і не дай Боже до 64 тис.дол., як у Нідерландах.

Що цікаво, агрохолдинг «Астарта-Київ», який щорічно витрачає сотні мільйонів на орендну плату селянам та на сплату податків і зборів, підтримує вільний ринок земель, мотивуючи що цим шляхом пішли всі європейські країни та абсолютна більшість розвинутих країн світу. Керівник фермерської асоціації навпаки є противником ринку землі.

На думку представника HLB Ukraine щорічне продовження мораторію на продаж сільгосп-земель є нічим іншим, як бажання за безцінь скупити землю за схемами емфітевзису, та страх, що у випадку відкриття ринку сюди приїдуть європейці та китайці з власними передовими технологіями, та створять гостру конкуренцію вітчизняним аграріями.

На даний час лише земля залишилась тим активом, який може привести у країну мільярдні закордонні інвестиції (адже інвестиції не потрібно повертати, як кредити МВФ), сучасні технології (адже виглядає нелогічно, що підзолисті ґрунти Німеччини дають понад 70 ц/га зернових, тоді як наші чорноземи – не більше 40), повне відкриття аграрних ринків європейських країн (адже їм потрібно буде кудись збувати продукцію), підвищення зарплат на селі (адже іноземці будуть зацікавлені у стабільних та професійних трудових ресурсах) та зростання ринкової вартості справжнього селянського капіталу – землі. Адже в жодній цивілізованій країні поле ріллі площею 50 га не може коштувати дешевше 2-кімнатної квартири у столиці, що ми зараз спостерігаємо в Україні.


10 травня 2017 р.

Отправить запрос

Команда HLB Ukraine всегда рада помочь, присылайте Ваш вопрос

Отправить
x
x

Share to:

Copy link:

Copied to clipboard Copy